Національний костюм "Міс Україна Всесвіт"-2020

2020 National Costume miniature

«Душа-витинанка» - національний костюм для «Міс Україна Всесвіт» -2020 на міжнародному конкурсі «Міс Всесвіт»

 

Конкурс національних костюмів — найочікуваніший перфоманс на «Міс Всесвіт», який викликає бурю обговореннь, фото миттєво розлітаються в Інтернеті і жваво обговорюються провідними світовими ЗМІ. За багаторічною традицією найкрасивіший костюм отримує спеціальний приз від оргкомітету «Міс Всесвіт».

«В Україні живуть талановиті люди, які протягом багатьох століть створювали і створюють шедеври. Щороку, беручи участь в шоу національних костюмів, ми розкриваємо одну маленьку грань культури нашої великої країни в костюмі, який бачить весь світ. Вже 15 років костюми українок входять в ТОП найкращих на конкурсі національних костюмів «Міс Всесвіт», — говорить про костюм Голова Оргкомітету конкурсу «Міс Україна Всесвіт» Анна Філімонова.

Національний костюм, який «Міс Україна Всесвіт»-2020 Єлизавета Ястремська представить в фіналі конкурсу «Міс Всесвіт» називається «Душа-витинанка».

Життя інколи залишає дірочки в душах людей, але Бог складає з них прекрасний гармонійний малюнок, що відображає внутрішню красу людини, її духовність. Душа світла, чиста, що і символізує білий колір костюму. Дзеркальний блиск відображає внутрішній світ людини. Ми народжені літати, хоч і не маємо крил, а ось душа крила має.

Українська витинанка — це генетична пам’ять нашої нації. Назва «витинанка» походить від слова «витинати», тобто «вирізати». Здавна цими орнаментальними прикрасами з паперу прикрашали стіни, вікна, полиці осель. Традиційно у витинанки закладали сюжет, який розповідав, що відбувається в родині: які були свята, весілля, хто народився. Білий лист паперу нагадав про чистоту і святість людської душі. Також разом з вишивкою використовували витинанки з тканини та шкіри в оздобленні одягу.

Національний костюм виконаний вручну майстрами українського бренду Rada.ethno (дизайнер Наталія Шевчук).

«Створення національного костюма для «Міс Україна Всесвіт»-2020 відбувалось у стислі терміни — вбрання виготовили за місяць. Над ним працювала команда з 7 майстрів. Загальна вага костюма – біля 7 кілограм. Було використано близько 15 метрів атласної тканини білого і чорного кольорів. Незвичним було те, що потрібно було розробити технологію, при якій тканина поводила би себе і була схожою на папір. Водночас ще необхідно було, аби дрібно порізана тканина не розлазилася. Для цього було витрачено майже 2 кілограми спеціального розчину», — каже про костюм дизайнер Наталія Шевчук.